Nieuw in 2016: ‘Grachtenkampioen’ sloeproeien!

13-03-2016 10:21

Dit seizoen kunnen sloeproeiers voor het eerst ‘Grachtenkampioen’ worden: Het team wat het beste presteert tijdens de drie grachtenraces die Nederland telt. Teams die mee doen aan zowel de Utrechtse Grachtenrace RonDom (9 april), de Zwolse Grachtenrace (18 juni) als de Grachtenrace Amsterdam (8 oktober), maken kans op de zege. 

Sloeproeien is een prachtige teamsport op het water. Zes tot twaalf roeiers en een stuurman bemannen een sloep. Sloeproeien gebeurt door heel Nederland, van Friesland tot Zeeland, met een competitie in ruim 20 wedstrijden. Vaak op open water met tientallen sloepen tegelijk. Nederland telt drie grachtenraces, waar het aankomt op een combinatie van kracht en souplesse. De grachtenraces zijn populair onder sloeproeiers. 

Publiek en uitdagend parcours

“De entourage van een grachtenrace is speciaal”, zegt Jelmer Krom, voorzitter van de Zwolse Grachtenrace. “Overal langs het parcours is publiek, dat maken sloeproeiers alleen in de stad mee. Je roeit langs terrassen, pleinen en parken. Voor stuurlieden zijn de grachten een extra uitdaging, met bruggen, bochten en smalle stukken. Voor roeiers betekent het zowel manoeuvreren als rake klappen.”

Met ingang van dit seizoen tellen alle sloeproeiwedstrijden, ook in de stad, mee voor de landelijke klassementen van de Federatie Sloeproeien Nederland. Speciaal voor de beste prestaties in de drie Nederlandse grachtenraces, ontstond afgelopen winter de gedachte voor een apart klassement.

Utrecht, Zwolle, Amsterdam

In de drie steden begint en eindigt een wedstrijddag altijd met een logistieke puzzel. Sloepen arriveren per trailer en gaan met een kraan. Met tientallen sloepen en honderden roeiers is het altijd een kleurige drukte. Na afloop zijn er meestal een feest, een maaltijd en de prijsuitreiking.

 

De Utrechtse Grachterace RonDom beleeft op 9 april de 14de editie, met een afstand van 14 kilometer: vanaf Rhijnauwen over de Kromme Rijn, de singels van het centrum en de Oude Gracht naar de Vaartsche Rijn en het Merwedekanaal, met de finish in de Veilinghaven (achter de Jaarbeurs). Inschrijving is inmiddels vol: 45 teams doen mee. Lees verder >>

De Zwolse Grachtenrace telt op 18 juni de 8ste editie, met een parcours van 16 kilometer: meerdere rondjes op de singels rond de oude stad en een stuk heen en weer op het Zwarte Water. Start en finish waren de afgelopen jaren bij het Kerkbrugje. Vorige week opende de inschrijving. Lees verder >>

De Grachtenrace Amsterdam is de oudste: dit jaar de 30ste editie. Het parcours van 23 kilometer begint en eindigt bij het Olympisch Stadion: via de Amstel, de Mauritskade en het Oostelijk Havengebied, het Oosterdok, de grachtengordel en de Kostverlorenvaart. Lees verder >>

Terug